Rekordår för norskt klädmärke – använder negativa kundomdömen för att bli ännu bättre.

Northern Playground gör succé med sina kvalitetskläder. Som en del av produktutvecklingen använder företaget kundomdömen. Den negativa feedbacken är särskilt viktig.

Northern Playground omsatte 2021 för cirka 18 miljoner kronor med ett positivt rörelseresultat. Det är en tillväxt på hela 55 % jämfört med förra året.

De flesta skulle kalla det ett drömresultat men inte Camilla Gundersen som är marknadsföringsansvarig för den norska nätbutiken. Precis som många andra återförsäljare kämpade de med leveranserna förra året.

«Vi hade problem med leveranser hela hösten eftersom vår huvudsakliga tillverkare kämpade för att få tag i material. Det gjorde att vi hade få storsäljare i lager under längre perioder. Det som kunde ha blivit ett underbart fantastiskt år blev bara ett väldigt bra år.»

Northern Playgrounds nätbutik med Lipscore ratings & reviews
Mormorsmodellen äger

En av de saker som skiljer Northern Playground från sina konkurrenter är ett extremt fokus på hållbarhet, anser Gundersen.

«Vi driver företaget enligt det vi kallar Mormorsmodellen. Tänk dig att du får en hemstickad tröja av mormor. Man tar väl hand om den och lagar den om den går sönder. Den har så högt affektionsvärde att man inte slänger den även om den är sliten. Vi driver vårt företag enligt detta tankesätt. Vi vill att folk ska köpa mindre och på så sätt minska konsumtionen.»

Genom att gå i krig mot slit-och-släng-mentaliteten som präglar samhället idag vill Northern Playground tjäna pengar.

«Northern Playgrounds mål är att minska klädkonsumtionen. Samtidigt lever vi på att sälja kläder. Det är en tydlig paradox. Kärnan ligger i att skapa system som motiverar konsumenterna att både vilja och ha lust att använda våra kläder väldigt länge. Du ska kunna använda våra plagg både i caféet och på fjället år efter år.»

Aldrig rabatter

Hos Northern Playground får man aldrig erbjudanden och rabatter, snarare tvärtom.

«Istället för att pressa ner priserna bakåt i värdekedjan med målet om lägsta möjliga försäljningspris, vill Northern Playground göra kvalitetsprodukter och ge sina producenter ordentligt betalt. Försäljningspriset är ett resultat av detta», säger Gundersen.

Samtidigt har företaget stort fokus på kostnader. Northern Playground säljer främst direkt till konsumenter och slipper på så sätt kostsamma mellanhänder. Marknadsföringsbudgeten är också begränsad, berättar Gundersen.

«Istället för svinhöga marknadsföringsbudgetar och betalda kändisar har vi kunder som är genuina fans och varumärkesambassadörer och som för våra berättelser vidare.»

Kunderna bidrar inte bara i form av marknadsföring men är också en viktig del av produktutvecklingen, säger Gundersen.

«Ibland skickar kunderna in förslag till nya produkter via idéportalen på vår hemsida. Andra gånger lanserar vi en egen produktidé där vi vill ha deras feedback. Om vi väljer att gå vidare med idén eller inte och hur designen av plagget blir i slutändan beror på denna feedback.»

Det händer också att företaget har en mer eller mindre klar uppfattning om vad som ska utvecklas. Då involveras kunderna i mindre utsträckning. Northern Playground anställde förra året en erfaren produktdesigner. Målet är att professionalisera produktutvecklingen, men kundernas åsikter kommer fortfarande vara viktiga. Förutom att bidra till designprocessen ägs företaget också av sina kunder. Till våren planerar de även en stor nyemission med hjälp av finansiering från allmänheten.

«Vi vill bygga Northern Playground tillsammans med våra kunder», bekräftar Gundersen.

Negativa kundomdömen är viktiga

Även efter att produkterna har kommit ut på marknaden är kunderna och deras feedback centralt. Precis som många andra norska nätbutiker och kedjor har Northern Playground ingått ett samarbete med Lipscore.

«Vi satsar mycket på att samla in produktrecensioner. Vi går igenom all feedback vi får, både bra och dålig. Den dåliga feedbacken är särskilt viktig med tanke på fortsatt produktutveckling och förbättring av befintliga produkter», säger Gundersen.

Hon berättar att fler än 1 av 3 kunder väljer att ge ett omdöme efter köp. «Få nätbutiker i Norden har en liknande responsrate» enligt Gundersen.

«Vi har otroligt engagerade kunder, det gäller alla områden. Det är svårt att säga varför så många ger oss feedback på produkterna, men det är nog en kombination av att kunderna känner samhörighet med oss och att det är enkelt att ge ett omdöme. Dessutom vill vi gärna tro att produkterna är så bra att kunderna tycker det är roligt att engagera sig.»

Själva nätbutiken är byggd på den svenska e-handelsplattformen Centra, i kombination med ett headless CMS från norska Sanity och betalningslösning från Adyen. Det er den norska byrån Iterate som har utvecklat lösningen. Förutom nätbutiken har Northern Playground också en fysisk butik i Oslo. Där kan du köpa produkter men även få trasiga kläder lagade, ge input på produkter under utveckling och handla mat och dryck från lokala leverantörer.

Vill du lära dig hur du får ut mer av dina ratings & reviews?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Bli inbjuden till våra kostnadsfria webbinarier och få relevanta artiklar och användbara tips per e-post ca. en gång i månaden.