Petworld är framgångsrika med fackhandel och flerkanalsstrategi – stark tillväxt i alla kanaler

2017 bestämde sig Gorm Håland och Kaia Rugseth för att satsa på e-handel. Fem år senare är de delägare i en koncern som förra året omsatte för mer än 200 miljoner kronor.

petworld.no med produktomdömen från Lipscore ratings & reviews

Omsatte för 200 miljoner

Vännerna Gorm Håland och Kaia Rugseth bestämde sig 2017 för att sälja tillbehör och mat till husdjur på nätet.

Innan de hann lansera sin egen webshop fick grundarna möjlighet att köpa Petworld.no som på den tiden var en liten, väletablerad webshop med en årlig omsättning på 12 miljoner kronor.

Sedan dess har det hänt mycket. Företaget har gått ihop med kedjan PetXL och fått Karbon Invest som majoritetsägare. I förra året öppnade koncernen tre nya butiker och fick ett robotlager från Autostore.

«Förra året var fantastiskt för oss med kraftig tillväxt både online och i våra fysiska butiker», säger Kaia Rugseth, administrerande direktör hos PetXL.

Förra året omsatte företaget för dryga 200 miljoner kronor. Det mesta av omsättningen kom från PetXL:s sju butiker men webshoppen Petworld.no presterade också bra.

«Petworld.no är vår viktigaste kanal för att träffa alla som handlar på nätet. Petxl.no är först och främst ett showroom för kedjans fysiska butiker, men målet är att få fart på den shoppen också», säger Rugseth.

Många fördelar med flera koncept

Kaia Rugseth anser att strategin med att ha Petworld.no som en renodlad webshop och PetXL som ett omnikanal-koncept ger dem stora konkurrensfördelar.

«Vi uppskattar att den totala markanden för mat och tillbehör för husdjur i Norge ligger på 11-12 miljarder kronor. De flesta handlar fortfarande i fysisk butik, men andelen som handlar online har ändrats drastiskt på några få år. Med vår kanalstrategi är vi relevanta för många husdjursägare.»

Konkurrensbilden är komplex, berättar Rugseth.

«Dagligvaruhandeln har historiskt sett varit en stor konkurrent, men de har en helt annan kvalitet. Konsumenterna blir mer och mer medvetna om detta. Samtidigt möter vi konkurrens från de internationella företagen som säljer på nätet. Våra konkurrensfördelar består av att vi finns nära kunderna och de anställda kan mycket om våra produkter.»

Rugseth ser stora skillnader mellan PetXL- och Petworld-kunderna.

«Petworld-kunderna kommer från hela landet. De går in på webshoppen, beställer och försvinner snabbt igen. PetXL-kunderna tar däremot mer tid på sig. De besöker gärna vår shop innan de kommer till en av våra butiker. De kanske ska köpa nya selar till sina husdjur eller så vill de testa olika typer av foder.»

Fackhandel i alla kanaler

För att stärka positionen använder Rugseth och hennes kollegor mycket tid på innehåll till både Petworld.no och PetXL.no.

«Vi lägger mycket tid på produktberikning på våra hemsidor. Det kan vara allt från informativa produkttexter och guider till bilder och videor.»

Dessutom satsar husdjurs-experterna mycket på att samla in produktomdömen med Lipscore. Rugseth säger att de flesta är nöjda med det de handlar, men att det då och då kommer kunder som är missnöjda. Det är nyttigt för vidareutvecklingen av sortimentet, anser Rugseth.

«Vi uppskattar såklart beröm från kunderna men det är de negativa recensionerna som oftast är mest användbara. När en produkt får ett dåligt omdöme kollar vi upp vad som har hänt. Processen därefter beror lite på om det är egna varumärken eller produkter vi har köpt från våra leverantörer, men vi tar alltid kundens upplevelse på allvar.»

Efter att ha jobbat intensivt under flera år för att bygga upp en solid organisation och utveckla konceptet är företaget nu redo att inta grannlandet, berättar Rugseth.

«Vi har väldigt seriösa planer på att starta upp i Sverige till hösten. Vi går in med webshop och troligtvis ett par fysiska butiker. Till att börja med går vi in med PetXL-konceptet som vi tror väldigt mycket på.»

Vill du lära dig hur du får ut mer av dina ratings & reviews?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Bli inbjuden till våra kostnadsfria webbinarier och få relevanta artiklar och användbara tips per e-post ca. en gång i månaden.