Hängmattegrundaren kan se tillbaka på ännu en lyckad säsong – tackar kunderna för värdefull hjälp
Hängmattorna från Amok har vunnit flera produkttester och blivit ett allt vanligare inslag i de norska skogarna. Nu tackar företaget kunderna för hjälpen med produktutvecklingen.

Unika produkter och bra medarbetare
Intresset för att sova ute i hängmattan har ökat de senaste åren, en utveckling som har accelererat under pandemin. En vinnare på denna marknad är norska Amok Equipment.
Företagets hängmattor har bland annat utsetts till bäst i test hos TV2 och Tek.no.
Idén om att göra hängmattor som man kan ligga plant och komfortabel i kom från Jonas Haug när han var på seglats i Karibien. När han till slut kom hem till Norge och började på NTNU och entreprenörsutbildningen kom han i kontakt med Steinar Bukve Witsø. Tillsammans startade de projektet som i dag är känt som Amok Equipment.
Förra året omsatte Amok för cirka 30 miljoner kronor med ett rörelseresultat på hela 9 miljoner kronor. I år siktar företaget på ett liknande resultat. Steinar Bukve Witsø från Amok är nöjd med företagets resultat.
«Receptet handlar självklart mycket om våra unika produkter, men även om att vi har bra medarbetare och vågar vara oss själva i vår marknadskommunikation» säger Steinar.
Tackar sina kunder
Steinar Bukve Witsø vill också tacka deras kunder.
«Vårt mål är att göra världens bästa hängmattor. Ett bra samspel med kunderna har därför alltid varit viktigt för oss. Kunderna är jo våra främsta produktexperter.»
Witsø berättar att företaget surfar runt på olika sociala medier i jakt på ny kundinsikt om hängmattor och Amok. Tillsammans med Lipscore har Amok även fått en lösning för produktrecensioner på plats i Amoks Shopify-baserade nätbutik.
Företaget följer även noggrant med i det kunderna söker efter både i den egna nätbutiken och på de stora sökmotorerna.
«Feedback från användarna är alfa och omega. Kundernas önskemål och behov är det vi lever av. Vi använder kundinsikter för att vidareutveckla både produkter och själva nätbutiken, berättar Witsø och avslöjar att Amok bland annat har gjort en ultralätt modell samt en hängmatta för långa personer efter önskemål från kunderna.»
Amazon passar inte för oss
Trots att Amok fortfarande är ett relativt litet varumärke, vill företaget inte sälja via de stora sportkedjorna.
«Vi har en visuell produkt som är enkel att sälja in till butiker, men som litet varumärke får vi liten hyllplats och de anställda vet för lite om våra produkter. Det gör att försäljningen går för trögt. Det hjälper inte att sälja in produkterna till en kedja om de inte lämnar butikshyllorna», förklarar Witsø.
Inte heller det omtalade Amazon är någon aktuell säljkanal just nu, berättar han.
«Vi har ett dotterbolag i USA som sålde via Amazon, men det vi upplevde var att våra unika produkter inte passade in helt. Om man besöker våra webbplatser förstår man varför. När kunden handlar Amok-produkter finns det en del specialanpassningar man ska ta ställning till som inte är så lätta att förmedla på ett förståeligt sätt på en stor extern marknadsplats.»
Ökar de internationella ambitionerna
Amok har historiskt sett haft 40 procent av sin försäljning i Norge och resterande 60 procent i länder som Sverige, USA, Kanada och Tyskland, men under pandemin har fördelningen varit tvärtom. Nu vill Amok ta nya tag och öka den internationella försäljningen.
«Försäljningen i Norge har vuxit fort under de senaste åren. Nu vill vi lyfta vår internationella satsning till samma nivå. Först och främst vill vi satsa mer på Sverige och tysktalande länder.»
Vill du lära dig hur du får mer av dina ratings & reviews?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!
Bjud in till våra kostnadsfria webbseminarier, och få relevanta artiklar och användbara tips per e-post ca. en gång i månaden.