Service Reviews vs. Product Reviews

Vilken typ av recensioner som är bäst för dig och ditt företag beror på vad du säljer. Säljer du en tjänst eller säljer du produkter? Eller kanske både och? I detta blogginlägg kan du läsa om hur Booking.com ökade sin försäljning med 18% genom att definiera sina hotell, bilar och resor som “produkter”.

Skrivet av Kevin Bull, CEO på Lipscore UK.

Säljer du en tjänst eller produkter?

E-handeln har utvecklats enormt under de senaste två decennierna. Tiden då man kunde sälja varor och tjänster online med enkla hemsidor, dålig design och utan SEO och reklamstrategier är definitivt förbi. Marknadsföringen har blivit extremt sofistikerad och lukrativ. Och när man lyckas kan det bidra till betydande försäljning.

Användarvänliga webbplatser designade för konvertering, betald annonsering, re-targeting och komplexa SEO-strategier. Listan kan göras lång när det gäller vad som krävs för att synas och bli konkurrenskraftig på nätet. För många är lösningen att använda sina kunders röster, något som ofta kallas “användargenererat innehåll” för att öka försäljningsvolymerna. Och med det i åtanke vill jag ta upp frågan “Vilken typ av recensioner är bäst för dig?”

För mig är det enkelt, det handlar om vad du säljer. Säljer du en tjänst eller säljer du produkter? Kanske både och!

En explosion på marknaden för ratings & reviews

För mer än 10 år sedan introducerades service reviews som ett viktigt verktyg för att skapa förtroende bland onlinekunder. Att konsumenterna fick möjlighet att ge sin ärliga feedback på köpupplevelsen hade av naturliga skäl en avgörande inverkan på konverteringsgraden. Att du kunde läsa om tidigare kunders erfarenheter gav dig en trygghet när du skulle köpa något på nätet. Detta ledde till en explosion på marknaden för ratings & reviews och företag värderades till miljardbelopp baserat på den data de hade skapat för e-handelsmarknaden. Företag som erbjuder tjänster – allt från VVS till försäkringsbolag – kunde demonstrera kvaliteten på sina tjänster med hjälp av sina kunders upplevelser.

Lipscore service banner som visar 39 000+ ratings från tidigare kunder

Från Service Reviews till Product Reviews

De senaste åren har såklart marknaden för ratings & reviews utvecklats så att konsumenterna inte längre bara kan ge feedback på tjänster (något som vi nu tar för givet), utan även på produkter de har köpt.

  • Produktens kvalitet
  • Förutsägbarheten
  • Totalbetyg med antal stjärnor
  • Kundernas feedback på hur produkten såg ut i webshoppen vs. hur den faktiskt såg ut o.s.v….
Health Leads-produkt som visar 800+ ratings och 200+ reviews från tidigare kunder

Product Reviews ger bättre köpbeslut

Vi har alla köpt något på nätet som såg fantastiskt ut, bara för att upptäcka att det inte ser lika fantastiskt ut på oss som det gör på modellen på bilden. Något som leder till att vi returnerar produkten och tappar tron på företaget som vi handlade hos. Servicen må ha varit förstklassig, men verkligheten är att produkten vi precis köpte inte levde upp till förväntningarna. Varan kanske levererades i en dålig förpackning, två dagar senare än förväntat, men vem hade brytt sig om den hade fått oss att se ut som Brad Pitt?

Detta är anledningen till att allt fler webshops skaffar en lösning för ratings & reviews, inte bara för att skapa ökat förtroende under köpprocessen, men också för att hjälpa kunderna att fatta bättre köpbeslut t.ex. genom att visa upp de mest omtyckta produkterna – och kanske ännu viktigare, produkter som får dåliga betyg.

Läs också: 6 anledningar till att negativa produktrecensioner är positivt

Ökade försäljningen med 18% med hjälp av Product Reviews

För att ta ett exempel: Booking.com – där du kan beställa hotell, flygresa och mycket annat erbjuder såklart en tjänst, men enligt mig erbjuder de också en produkt. Produkten är ett hotell, en bil eller en resa. Och genom att visa upp ratings & reviews på “produkterna” de säljer ökade faktiskt Booking.com sin försäljning med så mycket som 18% på “produkterna” med bäst recensioner! Ska du boka hotell till helgen? Jo, men det är svårt att föreställa sig hur man ska kunna bestämma sig för ett hotell utan att kunna se hur tidigare kunder har betygsatt de olika hotellen. Jag vill, precis som de flesta andra, veta vad jag får för pengarna.

Det råder ingen tvekan om att feedback från kunder ger betydande fördelar för alla företag online, men för att veta vad som ger bästa avkastningen på investeringen måste du fråga dig själv – vad säljer jag? En tjänst eller produkter.

Vill du lära dig hur du får ut mer av dina ratings & reviews?

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

Bli inbjuden till våra kostnadsfria webbinarier och få relevanta artiklar och användbara tips per e-post ca. en gång i månaden.