Så minskar du antalet returer med produktomdömen

Ingen e-handel utan returer. Det går hand i hand och faktum är att antalet returer fortfarande ökar varje år. E-handelsreturerna uppskattas vara upp till tre gånger så många som returer i fysiska butiker. Varför är det så? Och hur kan produktomdömen minska returerna?

Lipscore produktrecensioner på gaitline.com

Returer är både ett ekonomi- och miljöproblem

E-handelns snabba tillväxt innebär fler transporter, mer emballage och fler returer. Det påverkar företagens ekonomi eftersom returer är kostsamma. Men det påverkar i allra högsta grad även miljön. Detta har väckt ett utbrett hållbarhetstänk. Många jobbar därför aktivt för att minska onödiga transporter och försöka hitta effektivare sätt för att hantera returer.

En hållbara strategi för att minska antalet returer inom e-handeln kan handla om något så enkelt som att bli bättre på att beskriva produkterna, t.ex. storlek och passform. Så att det blir lättare för konsumenterna att göra bra och genomtänkta köp på nätet.

Så minskar du antalet returer med produktomdömen

1. Låter kunderna säga vad de tycker

Människor är sociala väsen och vill veta vad andra tycker. Genom att erbjuda kunderna ett enkelt sätt att ge ärlig feedback på köpta produkter och tjänster ökar känslan av samhörighet med både produkterna och varumärket. Det gäller både kunder som redan har handlat och potentiella nya kunder som tar del av andras recensioner inför ett köp.

2. Hjälp kunderna att välja rätt

Kundomdömen och användargenererat innehåll tillför inte bara relevant innehåll, ger ökad trafik och höjer konverteringsgraden. Det ger kunderna ovärderlig produktinformation som i slutändan ökar chansen för att kunden väljer rätt vid första försöket. Därmed minskar risken för att en köpt produkt behöver bytas. Genom att låta konsumenterna dela erfarenheter om passform, storlek, material, färger och andra produktegenskaper blir det lättare för andra att välja rätt direkt. «Potentiella kunder som läser recensionerna kan direkt välja en större eller mindre storlek utifrån andras rekommendationer. Och på så vis slippa returnera» berättar Jonny Hansen, COO på Lipscore, och hänvisar till Lipscores inbyggda feature Product Attributes.

3. Förbättra produktbeskrivningarna

Det är viktigt att det är enkelt för kunderna att ge betyg och recensioner. Men lika viktigt är det att e-handlarna faktiskt använder feedbacken de får. Företag som utnyttjar möjligheten att öppet svara på kundomdömen (både negativa och positiva) belönas med ännu större trovärdighet och kunder som känner sig hörda. De flesta plattformar för kundrecensioner erbjuder möjligheten att svara på feedback. Se också till att uppdatera produktbeskrivningarna utifrån kundernas erfarenheter. Det ger produkttexter som känns mer levande, inspirerande och äkta. Dessutom visar det att företaget har bra produktkännedom.

4. Optimera utbudet

Produktomdömen ger dessutom mycket användbar data för att uppdatera sortimentet. Något som e-handlare inte bara kan göra, utan faktiskt bör göra regelbundet. Om en produkt konstant får dåliga omdömen är det hög tid att utvärdera om den ska finnas kvar överhuvudtaget. Dåliga produkter som inte lever upp till kundernas förväntningar blir en förlustaffär i längden. Överväg om produkten bör utgå helt. Eller använd feedbacken i produktutvecklingen eller ta den vidare till producenten som i sin tur kan utföra förbättringar. Utan kundernas ärliga åsikter riskerar man fler returer och missnöjda kunder som går till en konkurrent nästa gång.

5. Stämmer av förväntningar

Äkta feedback hjälper också företagen att avstämma förväntningar med sina kunder. Om kundens intryck av produkten innan köp stämmer med intrycket efter köp, så är kunden som regel nöjd. Något som också har stor betydelse här är såklart produktbilderna. Se till att ha många produktbilder. Gärna både vanliga frilagda bilder, detaljbilder och miljöbilder där produkten visas under användning. «Ju bättre information och beskrivningar det finns i nätbutiken och från andra kunder, desto färre returer får man. Det har också en positiv miljöpåverkan att minska returer, hantering och transporter fram och tillbaka » säger Jonny Hansen, COO på Lipscore..

Vi hjälper ditt företag att få 2-4 gånger fler ratings och 100% äkta reviews!

Ingen annan lösning på marknaden ger dig fler ratings & reviews än Lipscore, eller kan garantera att alla kundomdömen är 100% äkta, skrivna av verkliga köpare med deras egna ord, oredigerade och verifierade av deras identitet.

Varför välja Lipscore?

  • Marknadens bästa svarsfrekvens
  • 100% Äkta, Verifierade och Lagliga reviews
  • Få insikter du kan använda för att öka omsättning och lönsamhet
  • Fånga upp och hantera missnöjda kunder på ett bra sätt
  • Avancerad funktionalitet

GARANTERAT ökad svarsfrekvens – eller pengarna tillbaka!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom 24 timmar.