Färre returer med bra produktbeskrivningar, produktbilder och feedback från verkliga köpare

Returer är en stor kostnad för e-handlarna som såklart gör allt för att minska returgraden så mycket som möjligt. Men generellt handlar det om vilka förväntningar kunden har inför ett köp berättar Jonny Hansen, COO på Lipscore.

Lipscore funktion Product Attributes visas på scorett.se

Returer är både ett ekonomi- och miljöproblem

E-handelns snabba tillväxt innebär fler transporter, mer emballage och fler returer. Det påverkar företagens ekonomi eftersom returer är kostsamma. Men det påverkar i allra högsta grad även miljön. Detta har väckt ett utbrett hållbarhetstänk. Många jobbar därför aktivt för att minska onödiga transporter och försöka hitta effektivare sätt för att hantera returer.

Andelen returnerade varor som köpts på nätet fortsätter öka för varje år. Jämfört med returer i fysiska butiker så är e-handelsreturerna fortfarande omkring tre gånger så många. «Det är naturligt», förklarar Jonny. «I fysiska butiker kan kunderna ställa frågor och prova varorna. När man säljer på nätet gäller det att leverera tillräckligt bra underlag för att kunden ska kunna fatta ett bra köpbeslut. Utan att fysiskt kunna se och ta på produkten. »

Allt handlar om förväntningar före köp

Det handlar egentligen bara om förväntningar. Som speglar verkligheten. Kunder som får det de förväntar sig returnerar inte lika ofta. «Många e-handlare är duktiga på att ha bra produktbeskrivningar och produktbilder. Om man dessutom har många produktomdömen som visar att andra kunders erfarenheter stämmer överens med produktinformationen på shoppen, så kan det nästan inte bli bättre » förklarar Jonny.

. Och det är just här lösningar som Lipscore kommer in i bilden. «Egentligen spelar det ingen roll vilket betyg en produkt får » fortsätter han. «Om kunden väljer att köpa en produkt som fått ett lågt betyg, så vet kunden detta innan köp. Och då är förväntningarna inte så höga. »

Ställ frågor om produktegenskaper

I många branscher är det dessutom meningsfullt att ställa uppföljande frågor. Frågor som ger kunden möjlighet att inte bara ge ett övergripande betyg, utan också berätta något specifikt om produktens egenskaper. Det kan handla om hur man upplever storleken, passformen, materialet, kvaliteten eller något annat. Information som är väldigt användbar för både säljaren och potentiella nya köpare. «Det ger andra kunder chansen att utifrån recensionerna välja en större eller mindre storlek direkt och på så sätt få ett plagg eller ett par skor som passar. » Vilket såklart ger färre returer i slutändan.

Hos Lipscore heter den här funktionen Product Attributes och möjligheten att låta kunderna betygsätta flera aspekter av en produkt utnyttjas av flera e-handlare. Framför allt av de som säljer just kläder och skor. «Om man har bra och ärliga produktbeskrivningar samt recensioner från kunder där man har ställt uppföljande frågor om storlek o.s.v. så har man i stor grad gjort vad man kan » konstaterar Jonny.

Öppenhet leder till drastiskt minskade returer

Allt fler av Lipscores kunder väljer att använda Product Attributes med utökade produktfrågor eftersom de vill ge kunderna så bra produktinformation som möjligt före köp. «Det finns såklart fortfarande kunder som helt enkelt beställer fel, men det är en väldigt liten andel. Den slutsats man kan dra är att öppenhet och transparens leder till drastiskt minskade returer » säger Jonny.

Att minska returerna har givetvis många positiva effekter. Bland annat i form av mer nöjda kunder, mindre administration och hantering, färre transporter fram och tillbaka och en lägre miljöpåverkan. För att inte tala om den ekonomiska aspekten. Bortsett från att optimera produktinformationen och avstämma förväntningar behöver e-handlarna naturligtvis också jobba på mer effektiva returprocesser för att minska kostnaderna i samband med en retur.

Vill du veta mer om Product Attributes?

Om du redan är kund hos Lipscore får du gärna kontakta din Customer Success Manager eller skriva till oss på support@lipscore.com!

Om du inte är kund hos Lipscore än, vänligen fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom 24 timmar!

Fyll i formuläret så kontaktar vi dig inom 24 timmar.